Новини


Зустріч настоятельок Провінції

16-17 вересня 2016 року у Провінційному домі Благовіщення Божої Матері у Львові відбулася зустріч Сестер Служебниць, у якій взяли участь настоятельки зі спільнот України та Казахстану.

Зустріч розпочалася Божественною Літургію, яку відслужив о. доктор Андрій Танасійчук, Протосинкел Одеського Екзархату.

Відтак учасниці засідання зібралися на першу зустріч, під час якої о. Андрій Танасійчук розкрив роль Партикулярного права УГКЦ у діяльності чернечих інституцій. Партикулярне право – це посібник, який допомагає нам служити у Церкві на основі чітких міжлюдських відносин. Отець Андрій детально пояснив, як потрібно укладати договори між чернечим інститутом та єпархією, між парафією та окремою чернечою спільнотою, що створить добрі умови для служіння та співпраці.

Відтак с. Мирослава Яхимець, настоятелька спільноти сестер у Княжичах, мала впровадження до молитви з Божим Словом. С. Мирослава підкреслила, що Боже Слово, яке ми щодня зустрічаємо на молитві чи Літургії, має допомагати нам зустрітися з Богом, зі собою та ближніми. Після впровадження сестри роздумували над біблійним уривком про подорож до Емаусу (Лк 24, 13-32).

Після обіду с. Мирослава Яхимець поділилася своїм особистим досвідом «бути» настоятелькою. Сестра Мирослава зосередила увагу на досвіді настоятельства Блаженної Йосафати, який мав і радісні, і сумні моменти. Блаженна Йосафата багато молилася за сестер, які були їй повірені. Молитися за сестер – це одне з головних завдань настоятельки сьогодні. Не кожен раз треба вказувати сестрі на її помилки, краще про це говорити з Ісусом.


Другий день зустрічі настоятельок розпочався Божественною Літургією, яку відправив о. Ілля Мамчак, Ігумен Святоуспенської Унівської Лаври. У проповіді отець Ілля поділився роздумами про мудрість світу і Божу мудрість: «Мудрість цього світу полягає у тому, щоб здобути найбільше прибутку. Найбільше це можемо побачити у нашій державі - народ є бідний, а ті, що при владі, постійно багатіють. За словами св. Василія Великого: «Якщо багач нагромаджує багатство, він забирає у бідного, з яким він повинен ділитися». Мудрість світу є великою кривдою для людини, є великим злом у суспільстві. Мудрість від Бога є скритою. Сильні цього світу її не пізнали і не зрозуміли. «Збагачення Божою мудрістю є смисл життя кожної душі», - підкреслив о. Ілля.

Після молитви о. Ілля мав конференцію про головні завдання богопосвяченої особи. Фундаментом богопосвяченого життя є зречення. Приклад зречення показав Ісус Христос, який, будучи багатим, став убогим. Зречення допомагає перемогти багато важких моментів і наближає людину до Господа. Важливим моментом у житті богопосвяченої особи є безмовність. Під час мовчання ми починаємо спілкуватися з Господом і більше пізнаємо себе.

Також отець Ілля зупинився на таких аспектах посвяченої особи, як піст і стриманість, молитва, читання Святого Письма. Вкінці конференції сестри мали можливість задати о. Іллі різні питання.

Під час заключної зустрічі с. Боніфатія Дяків, Провінційна Настоятелька, обговорила зі сестрами про відзначення у Провінції ювілейного року з нагоди 125-ліття нашого Згромадження, про подорожуючу ікону Блаженної Йосафати, яка прибуде в Україну вкінці листопада 2016 року, про візитацію та інші важливі справи Провінції.


© 2015.Усі права застережено